Betre ❤ Palema: Hävikki minimiin lautasannoksilla ja huolellisella suunnittelulla

Betre ❤ Palema

We can do Betre: Hävikki minimiin lautasannoksilla ja huolellisella suunnittelulla

Vilkas puheensorina täyttää punatiilisen ravintola Paleman Teurastamolla. Meneillään on päivän vilkkain hetki – lounasaika. Ravintolassa, kuten myös kotikeittiössä, hävikkiä syntyy väistämättä. Kiinnittämällä huomiota muutamiin yksinkertaisiin asioihin sen voi kuitenkin minimoida.

Ravintola Palema huomioi betremmät ratkaisut jo ruokalistaa suunnitellessa: jos tiistain lounaalla tarjoillaan paahdettua punajuurta, keskiviikkona listalla on punajuurikeitto. Edellispäivän ylijäämäruoat pyritään aina käyttämään mahdollisimman monipuolisesti.

Hävikin minimointi ennakoimalla on myös oppimisprosessi – esimerkiksi paljon hävikkiä tuottavat ruokalajit jätetään pois ruokalistalta. Betrempi toiminta on viisain toimintamalli ravintolalle sekä ympäristön että liiketoiminnan kannalta.

Valmiit lautasannokset ovat niin ikään Betrempi ratkaisu. Palemasta on myös turha hakea take away -ruokaa, sillä ravintolassa ei käytetä kertakäyttöastioita. Poikkeus tehdään vain muutamien vakiasiakkaiden kohdalla, jotka hekin hakevat ruokansa omiin astioihinsa.

Hävikkiin kiinnitetään tiukasti huomiota esimerkiksi henkilökuntalounaiden merkeissä. Paleman omistajat Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää omistavat myös Döner Harjun, Ravintola Wernerin ja Harjun makkaratehtaan, ja lounasruokia viedään mahdollisuuksien mukaan myös toisiin omiin ravintoloihin.

Henkilökunta on sitoutunut betrempiin ratkaisuihin ja kekseliäs kokki tekee kaikesta jotain uutta: Palemassa tehty edellispäivän leipä menee krutongeiksi ja uusien porkkanoiden naateista valmistetaan herkullista pestoa – kiertotaloutta parhaimmillaan siis, josta voi ottaa oppia myös kotikeittiöihin!

Tutustu Palemaan: ravintolapalema.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *