Helsingin tavoitteena olla maailman toimivin kaupunki!

Helsingin tavoitteena olla maailman toimivin kaupunki!

Ruokahävikki- ja kiertotalousfestarit Teurastamon piha-alueella, Kellohallissa ja Flavour Studiolla tarjosivat huikeita elämyksiä hävikkiruoasta ja kierrätysmateriaaleista.

Lauantaina 16.9.2017 Helsingin Kalasatamassa pidetyllä kiertotalouteen keskittyneellä festarilla vieraili päivän aikana yli tuhat hävikin ystävää. Ihmiset nauttivat maukkaasta ruoasta ja hyvästä musiikista kaikkien kaupunkilaisten yhteisellä alueella.

Kiertotalous on merkittävä keino vähentää yritysten hävikkiä ja meidän kaikkien jätekuormaa.

Teurastamon alueella on valtavasti yrityksiä, jotka ponnistelevat työkseen kiertotalouden parissa ja etsivät uusia ratkaisuja ja toteutuksia yhdessä toistensa ja kaupungin kanssa.

“Tämä on paikka, jossa asioita mietitään ja toteutetaan uudella tavalla. On uusia, perinteisiä, isoja, pieniä, innokkaita – mielenkiintoinen joukko yrityksiä, jotka luovat uusia työpaikkoja” kuvaili Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki festarit avanneessa puheenvuorossaan.

Helsingillä on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet

Helsingin tavoitteena olla maailman toimivin kaupunki, edelläkävijä, jonka ratkaisut kiinnostavat ja inspiroivat myös muita kaupunkeja kansainvälisestikin.

“Pyrkimyksenä on tehdä Helsingistä sekä kansainvälisesti että omille asukkaille sujuva, turvallinen, viihtyisä ja hyvää arkea tekevä kaupunki”, Sinnemäki jatkoi.

Teurastamo puolestaan on paikka, jossa voi kokeilla erilaisia ideoita. Kaupunki tekee mielellään yhteistyötä yritysten kanssa toteuttaakseen omaa strategiaansa.

Sinnemäki muistutti, että kaupunki tekee paljon asioita itse, mutta ei suinkaan kaikkea. Helsinki tekee yhteistyötä yrittäjien kanssa päästöjen vähentämiseksi ja kiertotalouden kehittämiseksi. Kaupungin perinteiselle Tukkutorin alueelle on haluttu tehdä ruokakulttuurin keskus, jonne on houkuteltu yksityisiä toimijoita. Kaupunki toimii tässä mahdollistajana, mutta ei tekijänä.

Teurastamo onkin yksi esimerkki yksityisten toimijoiden kanssa tehdystä yhteistyöstä.

Hävikin hyödyntämisen, kompostoinnin ja lajittelun opettamisen taustalla on aina oikeita ihmisiä, jotka tekevät tämän mahdolliseksi. Loppupelissä kyse on yksilön valinnoista, myös yrityksissä.

Esimerkki: Banaani on leivän jälkeen yleisin hävikkituote, koska hiukan tummaa pintaa saavat banaanit eivät kuluttajille enää kelpaa, vaikka ovat parhaimmillaan vielä ruoan laitossa – tai vaikka jäätelön raaka-aineena. Teurastamolla oleva Jädelino teki herkullista banaanijäätelöä hävikkiruokaravintola Loopin toimittamista ylijäämäbanaaneista. Täydellinen win-win -tilanne.

Kirjoittaja: Susanna Salokannel

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *