Koti osana kiertotaloutta

Koti osana kiertotaloutta

Koti on siitä erityinen osa yhteistä kiertotalouttamme, että siellä suurin osa tavaroista kulkee jonkun ihmisen käsien kautta. Puramme kauppakassin, laitamme tavarat paikalleen, pesemme pyykkiä, heitämme rikkinäiset pois, lajittelemme ruoanlaiton leikkuutähteet kompostiin ja niin edelleen. Arjen pyörityksessä ei välttämättä tule mieleen, kuinka merkittävää työtä teemme joka päivä. Sillä, miten kestäviä vaatteemme ovat, kuinka hyvin lajittelemme roskat tai miten lämmitämme kotiamme, on valtavasti merkitystä, kun vaikutukset skaalataan koko korttelia tai kaupunkia kohden, saati mietitään asioita koko maan tai planeetan mittakaavassa.

Kun käyttämämme materiaalit kulkevat kotiemme läpi, kestävä kuluttaja käsittelee niitä niin, että raaka-aineiden laatu ja puhtaus säilyy. Laadun varmistaminen silloin, kun asiat kulkevat käsiemme kautta, on helppoa: lajittele kierrätettävät materiaalit erilleen, laita roskat oikeaan roskikseen ja vältä sekajätettä.

Muovipakkausten kierrätyksestä oli täällä blogissa jo aiemmin puhetta, ja ESSI Kiertokassi on hyvä esimerkki tähänkin kohtaan. Kun pakkaukset otetaan jo kotona erilleen ja keräys on fiksusti järjestetty, voi kotitalous toimia materiaalin laadun rikastajana. Nykyisen lajittelu- ja keräyspisteiden verkoston avulla tuloksena voi varsin pienelläkin vaivalla olla lähes ”jätteitä nolla”-tilanne, jolloin sekajätettä ei juurikaan synny.

ESSI Kiertokassin tuotannossa käytetään noin puolet kierrätysmateriaalista kotitalouksista kerättyjä muovipakkauksia. Jotta järjestelmä toimii, pitää koko ketjun kaupasta kodin kautta takaisin materiaaliksi olla kunnossa. Yrityksillä on vastuu järjestää myymiensä pakkausten käytönjälkeinen jätehuolto ja hyödyntäminen tuottajavastuulain mukaisesti. Tuottajavastuuyhteisö Suomen Uusiomuovi Oy hoitaa keskitetysti tuottajavastuuvelvoitteen toteuttamista muovipakkausten osalta. Palveluun kuuluvien Rinki-ekopisteiden toimintaa hoitaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Karttahaku löytyy täältä.

Kun siis seuraavan kerran laitat itsellesi tarpeettomaksi käynyttä muovipakkausta keräysastiaan, muista, että olet juuri tuolla hetkellä kiertotalouden tärkein linkki. Yhteistyöllä ja katkeamattomalla kiertotalouden ketjulla varmistamme yhdessä, että meillä riittää hyviä materiaaleja, ruokaa, luontoa ja hyvinvointia huomennakin. Kiertotaloudessa tarvitaan meistä aivan jokaista.

Ohessa Suomen Uusiomuovin lajitteluohjeet kuluttajille: http://www.uusiomuovi.fi/fin/kuluttajalle/miten_lajittelen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *