Muovin kiertotalous – yhteistyötä ja uutta liiketoimintaa

Muovin kiertotalous – yhteistyötä ja uutta liiketoimintaa

Osana Betre-kärkihankepilottiamme järjestimme  tiistaina 7.11. aamupäivän pituisen Muovin kiertotalous-työpajan TEM:n juhlavissa tiloissa Eteläesplanadilla. Tavoitteena oli tarkastella muovipakkausten kiertoon liittyvän yhteistyön sujuvuutta, kuluttajan roolia siinä ja lainsäädännön antaman ohjauksen merkitystä kiertotalouden mahdollistajana. Tilaisuus kokosi yhteen 12 asiantuntijaa muovin arvoketjun varrelta sekä muista kärkihankepiloteista. Työpaja järjestettiin Amerplastin kanssa yhteistyössä.

Työpajan aluksi kuulimme Tarja-Riitta Blauberilta (YM) kattavan alustuksen EU:n muovistrategiaa, kierrätyksen onnistumisen haasteita ja jätelainsäädäntöä koskien, ja keskustelu aiheesta virisi hetkessä vilkkaaksi. Tämän perään The Natural Stepin Outi Ugas johdatteli meidät sidosryhmäkeskeisen kiertotalouden ajattelumalliin ja palvelumuotoilun perusteisiin. Näistä lähtökohdista oli hyvä alkaa tarkastella kuluttajien roolia osana materiaalien kiertoa ja kiertotalouden liiketoimintaa.

Yhdessä tehtävässä  keskityimme purkamaan esteitä, haasteita ja mahdollisia ratkaisuja muovin kierrätyksen onnistumiselle. Essi Kiertokassia esimerkkituotteena käyttäen hahmottelimme haasteita ja ideoita materiaalikierron kaikkiin vaiheisiin.  Vaikka tehtävälle oli niukasti aikaa käytettävissä, ideoita syntyi runsaasti, kun ammattilaiset lyövät viisaat päänsä yhteen. 

Tämän jälkeen tehtiin pienryhmissä muutamia palvelumuotoilun harjoituksia. Yksi ryhmä rakensi kokemuskarttaa kierrätyksestä arjesta (kuva alla). Hahmo Designin suunnittelema tehtäväpohja löytyy  palvelumuotoilun työkirja Kasvunvarasta (ladattavissa linkin takaa).

Kokemuksia kartoitettaessa hankalaksi huomattiin esimerkiksi keräyksen keskittyminen pelkkiin pakkausmuoveihin sekä yhdistelmäpakkaukset, joissa on useampaa raaka-ainetta. Kaiken pitäisi olla selkeästi kerättävissä ja samoilla nykyisillä keräysjärjestelmillä, ilman ylimääräisten ohjeiden opettelua. Kierrätystä sen sijaan kannusti sen tuoma hyvä mieli sekä mahdolliset taloudelliset kannusteet kun sekajätteen määrä vähenee. Kierrätyksessä on ehdottomasti arvot keskiössä – hyvä ihminen kierrättää!

Palvelumuotoilun näkövinkkeli kiertotalouteen osoittautui jo tämän pienen harjoituksen kautta ketteräksi tavaksi irtautua omista ennakkokäsityksistä uusien ideoiden synnyttämiseksi.  

Työpajan lopuksi, inspiraatiopuheenvuorojen jälkeen ideoimme pareittain uusia kampanjoita, kuten mikä voisi olla koteihin kertyvien muovien “lakanakampanja” Finlaysonin malliin. Kierrätyksessä lajittelun onnistuminen on A ja O – mitä paremmin saamme käyttäjät ja kotitaloudet mukaan lajitteluun, sen korkealaatuisempaa materiaalia kierrätykseen päätyy. Ideoita syntyikin, aina muovipakkausten bonusjärjestelmistä koulukeräytkampanjoihin ja Repack™-henkiseen Egenpack™-omapakkauskonseptiin ja parittomien pakasterasioiden keräyskonseptiin.

Vaikka työpajamme olikin pelkkä raapaisu aiheeseen, pääsimme erittäin ratkaisukeskeisiin ja ennakkoluulottomiin keskusteluihin (joita olisi mieluusti jatkanut pidempäänkin). Vuoropuhelulle on selvästi tarvetta ja tilausta myös palautteiden perusteella – jatkoa työpajalle onkin suunnitteilla heti alkuvuodesta. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan, tai haluat ehdottaa teemaa tai teollisuudenalaa tällaiselle arvoketjutyöpajalle, jutellaan mielellään lisää!

Taustaa:
Muovipakkausjätteen kerääminen kotitalouksista on lähtenyt käyntiin ja sitä hyödynnetään jo mm. kierrätysmuovikassien valmistuksessa. Jotta muovin kierto toimii, tarvitaan laajaa yhteistyötä yritysten, kotitalouksien, kuntien ja muiden organisaatioiden kesken. Kiertotalous on suhteellisen uusi toimintatapa monella toimialalla, ja kehittämistä riittää edelleen monessa kohtaa, niin lajittelun ja materiaalin keräämisen kuin kierrätysraaka-aineen hyödyntämisen puolella.

ESSI Kiertokassista ja kotitalouksien osuudesta kiertotaloudessa voit lukea Betren blogissa: betre.fi/essi-kiertokassi/ ja betre.fi/koti-osana-kiertotaloutta/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *